سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تیرآهن لانه زنبوری؛ از تولید تا کاربرد

تیرآهن لانه زنبوری یا شبکه در ساخت سازه‌های فلزی و اسکلت ساختمان‌ها کاربرد زیادی دارد. به خصوص در مواردی که نیاز به مقاومت خمشی بالایی است یا سازه باید در محدودیت وزنی ساخته شود استفاده از این نوع تیرآهن بیشتر خواهد شد. از تیرآهن شبکه به عنوان تیر اصلی قاب خمشی در ساختمان‌های مختلف و یا قالب صلب در ساخت سوله‌ها، انبارها، پارکینگ‌ها و … استفاده می‌شود. همچنین تیرآهن‌های لانه زنبوری به صورت گسترده در ساخت اسکلت فلزی و پل‌های عظیم مشبک کاربرد دارند.

تیرآهن لانه زنبوری چیست و چه تفاوتی با تیرآهن معمولی دارد؟

با گسترش جمعیت شهرها و نیاز روز افزون به قد کشیدن ساختمان های شهری، استفاده از مصالحی که بتواند این ساختمان‌های بلند و این سازه‌های شهری عظیم را استوار سازد، یکی از مهم‌ترین مسائلی بود که ذهن سازندگان و مهندسان را به خود مشغول کرد.

تیرآهن لانه زنبوری یکی از این مصالح ارتقا یافته  است که اولین بار در سال 1910 ایده‌ی ساخت آن به ذهن هورتن رسید. تیرآهن‌های لانه زنبوری بدون اینکه از نظر وزنی افزایش پیدا کنند، به دلیل ساختار ویژه‌شان مقاومت خمشی بیشتری پیدا کردند. چگونه؟

تیرآهن‌های لانه زنبوری برخلاف تیرآهن‌های معمولی بر روی سطح جان خود دارای حفره‌های توخالی و به شکل‌های هندسی متفاوتی چون شش ضلعی، چهار ضلعی، دایره ی و…. هستند.

از آنجایی که اولین نوع این تیرآهن‌ها با حفره‌های شش ضلعی به بازار وارد شدند و کندوها و لانه‌های زنبور را در ذهن‌ها تداعی کردند، به نام تیرآهن لانه زنبوری معروف شدند. از دیگر نام‌های تیرآهن لانه زنبوری، تیرآهن شبکه یا تیرآهن CNP است. اما تیرآهن‌های لانه زنبوری چگونه تولید می‌شوند؟

نحوه‌ی تولید تیرآهن لانه زنبوری:

برای تولید تیرآهن لانه زنبوری از تیرآهن IPE به عنوان ماده ی ساخت اولیه استفاده می‌شود و بر روی آن عملیات زیر را اجرایی می‌کنند تا به تیرآهن لانه زنبوری برسند:

  1. به کمک یک شابلن یا الگو بر روی طول تیرآهن خطوط زیگزایگی را مشخص می‌کنند.

نکته: مقدار دقیق زاویه‌های شش ضلعی‌های روی تیرآهن لانه زنبوری را با مقدار تنش برشی افقی به دست می‌آورند اما به طور تقریبی زاویای این شش ضلعی‌ها باید بین 45 تا 60 درجه باشد.

  • به منظور جلوگیری از خمش تیرآهن، قبل از انجام عملیات برش، تیرآهن را با چند جوش تک خال بر روی شاسی افقی ثابت می‌کنند.
  • توسط دستگاه برش هوا یا گاز استیلن خطوط مشخص شده توسط شابلن را برش می‌دهند.
  • پس از اینکه تیرآهن اولیه برش داده شده، قسمت بالایی آن را با دستگاه به سمت راست یا چپ جابه جا می‌کنند . قسمت بالایی و پایینی تیرآهن را به گونه‌ی بر روی یکدیگر قرار می‌گیرند که حفره‌های شش ضلعی کاملاً منظمی تشکیل شوند.
  • حالا دو قسمت تیرآهن را با روش‌های مختلف به یکدیگر جوش می‌دهند. جوش قوسی نیمه اتوماتیک بهترین، ارزان‌ترین و سریع‌ترین روشی است که بهتر است در این مرحله مورد استفاده قرار گیرد.
  • سپس حداقل یکی از حفره‌های شش ضلعی را با جوش دادن به ورقی پر می‌کنند. این کار به منظور جبران ضعف مقاومت برشی تیرآهن انجام می‌شود.

تولیدکننده برتر تیرآهن لانه زنبوری:

در میان تیرآهن‌هایی که در ایران تولید می‌شوند، کیفیت تیرآهن‌ ذوب آهن اصفهان بسیار بالا است. تا جایی که تیرآهن‌های اصفهان به نوعی معیار و مقیاس دیگر تیرآهن‌های تولید داخلی به شمار می‌روند.

علاوه بر کیفیت یکی دیگر از ویژگی‌های بارز تیرآهن شبکه اصفهان، تطابق دقیق وزن آن با استانداردهای بین المللی و ملی است.

کیفیت و وزن استاندارد تیرآهن‌های لانه زنبوری ذوب آهن اصفهان باعث افزایش میزان تقاضا و در نتیجه افزایش قیمت تیرآهن شبکه اصفهان شده است. قیمت دقیق تیرآهن CPE اصفهان به صورت روزانه در سایت آرادآهن منتشر می‌شود.


تفاوت لوله گازی توکار و روکار

لوله‌های گازی به طور کلی برای انتقال گازها استفاده می‌شود. بنابراین لوله‌های گاز باید از مقاومت بالایی در برابر خوردگی، رطوبت، ضربه‌های ناگهانی و … برخوردار باشند تا ایمنی لازم را برای انتقال گاز فراهم آورند. این لوله ها پس از تولید تست می شوند و پس از گرفتن تایید وارد بازار می شوند. لوله های گازی در دو نوع توکار و روکار تولید می شوند.

پس تفاوت میان لوله‌های گازی توکار و روکار چیست؟ چرا قیمت لوله‌های توکار و روکار متفاوت است؟ کدامیک از دیگری بهتر و مقاومتر است؟ کاربرد هر کدام از این لوله‌ها چیست؟ در این مقاله ضمن پاسخ به سوالات بالا روش خرید انواع لوله گازی و این که لوله فولادی را از کجا بخریم را توضیح داده‌ایم.

 

تولید لوله گازی توکار و روکار

لوله های گازی به دو روش درزدار و بدون درز تولید می شوند. لوله های بدون درز از شمش فولادی تولید می شوند. لوله های درز دار از شکل دهی ورق های فولادی و عملیات جوشکاری تولید می شوند. لوله های بدون درز از استاندارد و مقاومت بالاتری نسبت به نوع درز دار برخوردار هستند. اگر قرار باشد که لوله های گازی از نوع درز دار باشند باید جوشکاری درز به خوبی و با دقت زیادی انجام شود.پس از جوشکاری باید درزها از آلودگی ها پاکسازی شده و سپس عایق شوند. در مرحله آخر لوله ها تست می شوند تا از عایق بودن آنها اطمینان حاصل شود.

 

تفاوت در کاربرد لوله گازی توکار و روکار

از لحاظ کاربرد، لوله‌های گازی توکار در پروژه‌های عظیم و لوله‌کشی‌های طولانی بین شهری مثل: لوله کشی از پالایشگاه‌ها تا شهرها استفاده می‌شوند.

در مقابل لوله‌های گازی روکار به منظور استفاده در پروژ‌ه‌های سبک و بیشتر در لوله کشی‌های درون ساختمانی استفاده می‌شوند.

تفاوت در کاربرد لوله گازی توکار و روکار به نوع این لوله‌ها و میزان مقاومت آن‌ها در برابر عوامل خارجی برمی‌گردد. لوله‌های گازی توکار به دلیل بدون درز بودن و نیز داشتن یک لایه محافظ و عایق برای استفاده طولانی مدت و لوله کشی‌های طولانی در شرایط سخت مناسب شده‌اند.

بررسی قیمت لوله گازی توکار و روکار

تفاوت در قیمت لوله گازی توکار و روکار آخرین و مهم‌ترین تفاوتی است که باید هنگام انتخاب و خرید به آن توجه داشت.

اگر تا به اینجای مقاله را خوانده باشید به طور حتم متوجه شده‌اید که کدامیک از این لوله‌ها قیمت بالاتری دارد. قیمت لوله گازی توکار به دلیل نوع کاربری، استحکام و مقاومت بیشتر و داشتن یک لایه پوشش عایقی از قیمت لوله گازی روکار بیشتر است.

برای اینکه تفاوت در قیمت لوله گازی توکار و روکار را بهتر متوجه شوید می‌توانید به بخش لوله گازی در منوی اصلی سایت آرادآهن مراجعه نموده و قیمت‌ لوله‌ها با ابعاد یکسان را مقایسه نمایید. برای خرید لوله گازی و سایر آهن آلات ساختمانی و صنعتی می توانید با شماره 34055-031 تماس بگیرید یا سفارش خرید خود را از طریق سایت آراد آهن ثبت نمایید.


قوطی ستونی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

این قوطی، یکی از پر کاربرد ترین مقاطع فولادی است. قوطی ستونی را می توان در بسیاری از فعالیت های ساختمانی و صنعتی به کار برد. در تولید این نوع قوطی معمولا از ورق سیاه استفاده می شود. قوطی ستونی در مقاطع مربع و مستطیلی تولید شده و مزیت ‌های متفاوتی مانند برخورداری از ضریب کشش کم، وزن کم، صرفه جویی اقتصادی و مالی دارد. قوطی ستونی ساختمانی و قوطی ستونی صنعتی از انواع قوطی ستونی به شمار می ‌روند و فرم پذیری و کیفیت سطح بسیار مناسبی دارند.

 

مشخصات قوطی ستونی صنعتی

از جمله مشخصاتی که در مورد این نوع قوطی مطرح می ‌شود، می‌توان به کلاس فولاد، استحکام کشش، درصد ازدیاد طول و تنش تسلیم آن اشاره داشت. هر یک از این خصوصیات، باعث تغییر در ساختار و عملکرد این نوع قوطی خواهد شد و این نیز نکته مهمی است که باید مورد توجه قرار داده شود.

موضوع دیگری که در مورد مشخصات قوطی ستونی مطرح می ‌شود، جدول وزنی آن است. در این جدول، اطلاعات مختلفی در مورد ضخامت، سایز، وزن شاخه 12متری و متراژ یک تن پروفیل مطرح می ‌شود و آشنایی با این مشخصات از جمله مهم ‌ترین چیزهایی است که باید به آن توجه کرد. علت ارائه این جدول به کارایی و عملکرد قوطی ها بر می ‌گردد و معمولا انتخاب یک نوع خاص از قوطی با توجه به همین مشخصات صورت می‌ پذیرد.

کاربرد قوطی ستونی

قوطی ستونی، در موارد زیادی کاربرد دارد. از جمله کاربردهای آن می ‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • برای ساخت اتاقک ماشین ‌های سنگین و سبک از قوطی ستونی استفاده می ‌کنند.
  • در صنایعی مانند ساخت ماشین آلات سنگین
  • یکی از مقاطعی فولادی که در ساخت پل‌ های آهنی به کار گرفته می‌شود، قوطی ستونی است.
  • از این مقاطع در ساختمان سازی برای ساخت اسکلت فلزی سازه و تقویت ستون ها استفاده می شود
  • در پروژه های عمرانی مانند ساخت پل عابرپیاده استفاده می شوند.

قیمت قوطی ستونی

در مورد پروژه‌‌ هایی که برآورد هزینه در آنها اهیمت زیادی دارد، همواره باید قیمت روز تمام متریال‌ های مورد استفاده و از جمله قیمت قوطی ستونی، در نظر گرفته شود. حال ممکن است برای عده‌ای این سوال پیش آید که چگونه یک منبع مطمئن و بروز برای قیمت مقاطع فولاد پیدا کنیم؟ یکی از بهترین راه‌ هایی که می‌ توان برای اطلاع از مقاطع فولادی پیشنهاد کرد، مراجعه به سایت ‌هایی است که مرتبا در حال بروزرسانی قیمت ‌ها هستند. یکی از مراجعی که می‌‌توانید با خیالی راحت و اطمینان خاطر به آن مراجعه کرده و قیمت روز قوطی را مشاهده کنید، سایت آراد آهن است. این مجموعه سال ‌هاست که در حوزه ارائه مقاطع فولادی مورد نیاز صنایع مختلف فعالیت کرده و قوطی ستونی را با بهترین کیفیت و ساختار در اختیار قرار می ‌دهد. پس برای دریافت قیمت قوطی ستونی حتما به سایت آراد آهن مراجعه کرده و مقایسه ‌ای بین قیمت‌ های این سایت با دیگر سایت ‌های فعال در این حوزه انجام دهید.


برای سوله سازی از چه مصالحی استفاده می شود؟

سوله ها سازه‌های فلزی بسیاربزرگ با ستون‌های عظیم که بیشتر برای فعالیت های صنعتی استفاده می شوند. به دلیل اینکه سوله های باید وزن کمی داشته باشند، مهندسین سعی بر آن دارند که این  سازه را با موادی سبک‌، مقاوم و کم هزینه اجرا کنند. به همین دلیل برای ساخت سوله از مصالح ساختمانی سبک ولی مقاوم و با دوام باید استفاده کرد.

انواع سوله صنعتی

سوله ها بر اساس نوع کاربری و  موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی منطقه ای که در آن ساخته می شوداز نظر طراحی ساختار دهانه به چند دسته تقسیم می‌شوند:

  • چند ضلعی
  • قوسی
  • تک دهانه به صورت هشت
  • دو یا چند دهانه با ستون‌ مشترک

 

مصالح مورد استفاده در سوله سازی

در ساخت سوله از تجهیزات بسیاری استفاده میشود. همان طور که در بالا گفته شد مصالح سبک و مفاوم در ساخت سوله ها مورد استفاده فرار می گیرند. به همین دلیل توصیه می‌شود برای ساخت سوله ارزان قیمت حتماً به شرکت‌های معتبر در این زمینه مراجعه کنید که علاوه بر  قیمت مناسب، کیفیت بالا نیز از ویژگی‌های محصولاتشان باشد. از جمله تجهیزات سوله پر مصرف می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پروفیل آبرو:

 یکی از تجهیزات مورد استفاده در این سازه، پروفیل آبرو است. از این پروفیل برای هدایت و انتقال آب از سقف سازه به سمت پایین استفاده می‌شود و بیشتر بر روی سقف‌های شیروانی و شیب دار نصب می‌شود. از آن جایی که این پروفیل به صورت مداوم با آب سرو کار دارد، باید در ساخت آن از ورق‌هایی استفاده شود که در برابر زنگ زدگی و خوردگی بیشترین مقاومت را داشته باشد.

پروفیل زد:

از پروفیل زد به صورت گسترده در ساخت سقف سوله‌ها استفاده می‌شود. این پروفیل از شکل دهی به  ورق‌های فولادی تولید می‌شود و در نقشه‌های صنعتی نیز برای نمایش آن نماد انگلیسی z را استفاده می‌کنند. از نظر ظاهری این پروفیل شکل همان حرف انگلیسی z است.

پروفیل زد را معمولا از دو نوع ورق فولادی تولید می‌کنند:

  • ورق سیاه: برای ساخت پروفیل زد از ورق سیاه با ضخامت کم استفاده می کنند. 
  • ورق گالوانیزه: پروفیل زد در صورتی که از ورق گالوانیزه ساخته شود مقاومت بالاتری نسبت به پروفیل زد ساخته شده از ورق سیاه دارد.

 

پشم شیشه:

یکی از انواع موادی که به عنوان عایق سازی سوله ها استفاده می‌شوند پشم شیشه است. پشم شیشه به عنوان عایق در برابر حرارت، صوت و رطوبت عمل می‌کند.  استفاده از این عایق به دلیل وزن سبک، نصب راحت، قیمت مناسب و … بسیار رایج است.

 

توری مرغی:

اگر در عایق بندی سوله، از پشم شیشه استفاده شود برای نگهداری و نصب آن به توری مرغی نیاز خواهیم داشت. توری فلزی مرغی نوعی صفحه‌ی توری شکل از جنس مفتول گالوانیزه مشبک است که سوراخ‌های درشت شش ضلعی دارد. توری مرغی دارای مقاومت و استحکام لازم برای اجرا در عایق بندی است و در ضخامت، اندازه شبکه‌ها و ابعاد متفاوتی تولید و روانه بازار می‌شود.

عرشه فولادی:

یک نوع سازه است که برای پوشش دهی طبقات و سقف سوله مورد استفاده قرار می‌گیرد. عرشه فولادی معمولاً از ورق‌های فولادی گالوانیزه برای داشتن مقاومت و استحکام لازم در شرایط محیطی مختلف ساخته می‌شوند.

این سازه خود از چهار نوع مصالح ساخته می‌شود که عبارتند از: ورق‌های فولادی، گل میخ، آرماتور و بتن.

عرشه فولادی به دلیل مزایای زیادی چون: وزن سبک‌تر، استحکام بالاتر، سرعت اجرا بالا و هزینه ی کمتر جایگزین بسیار مناسبی برای سقف‌های سنتی به شمار می‌رود.

پیچ سرمته:

این پیچ که برای اتصال ورق‌های گالوانیزه مورد استفاده قرار می‌گیرد، دارای ویژگی‌هایست که آن را با دیگر پیچ متفاوت می‌سازد. از جمله ویژگی‌های این پیچ می‌توان به مواردی چون: نصب آسان بدون استفاده از دریل، بدون نیاز به رول پلاک، مقاومت بالا در برابر خوردگی و شرایط محیطی خاص، توانایی سوارخ کردن اولیه اشاره کرد.

پیچ سرمته در انواع مختلفی چون: شیروانی، واشردار، سرتخت در بازار عرضه می‌شوند. شیروانی پرکاربردترین نوع این پیچ به شمار می‌رود که  به صورت گسترده در ساخت سوله و کانکس مورد استفاده قرار می‌گیرد.


کاشت میلگرد چیست؟

خرید میلگرد

کاشت میلگرد یا آرماتور به عملیاتی گفته می‌شود که در آن پس از سوراخ نمودن قسمت‌هایی از بتن، اقدام به قرار دادن، چسباندن و نصب میلگرد می‌نمایند. البته باید در نظر داشت که این عملیات تنها برای سازه‌های بتنی قابل اجرا خواهد بود. در ضمن هدف از این عملیات تقویت بتن در پروژه‌های تکمیل شده و نیز گسترش، توسعه و اصلاح ابعاد قسمت‌هایی از سازه است. کاشت میلگرد معمولاً در ستون‌ها و یا فونداسیون ساختمان اجرایی خواهد شد.

این عملیات اگر با رعایت اصول و به درستی اجرا شود، می‌تواند به صورت چشم‌گیری در افزایش مقاومت مقطع بتنی مؤثر واقع شود. 

بیشتر بخوانید: تفاوت میلگرد ساختمانی و صنعتی

کاشت میلگرد در ستون

معمولاً در مواردی چون نیاز به اتصال تیرهای بتنی به ستون، اتصال قسمت جدیدی به آن و یا افزایش امتداد خود ستون نیاز به کاشت میلگرد در این قسمت از سازه خواهد شد. اما انجام این عملیات کار آسانی نیست.

برای کاشت میلگرد در این قسمت از سازه باید اطلاعاتی کاملی در مورد میلگردها و خاموت‌هایی که قبلاً در داخل ستون نصب شده‌اند، داشت. چرا که در غیر این صورت میلگردها با یکدیگر تلاقی پیدا کرده و کاشت میلگرد با شکست مواجه خواهد شد.

به همین منظور یا باید قبل از ساخت و تکمیل ستون، نقشه و تصویری از میلگردها ثبت و در دست باشد. و از آن برای محاسبه دقیق مکان کاشت میلگرد استفاده کرد و یا با استفاده از آزمون‌هایی چون آلتراسونیک محل دقیق نصب میلگردها را به دست آورد. البته توصیه می‌کنیم به دلیل حساسیت بسیار زیاد در سازه‌های بزرگ به نقشه‌های قبل از اجرای ستون اکتفا نکرده و حتماً آزمون‌های آلتراسونیک را انجام دهید.

در نظر داشته باشید که میلگردها را می‌توان هم به صورت عمودی و هم افقی در ستون‌ها کاشت. برای مشاهده قیمت آنلاین میلگرد به منوی صفحه اصلی سایت آرادآهن مراجعه نمایید.

کاشت میلگرد در بتن

به منظور کاشت میلگرد در قسمت‌هایی از بتن باید تمامی مراحل زیر به دقت انجام گیرد:

  1. آماده سازی: پیش از شروع عملیات باید مکان مورد نظر کاملاً تمیز و محل از هر گونه شن، ریگ، گرد و خاک و … پاکسازی شود.
  2. ارزیابی بتن: پس از اینکه محل آماده شد باید از خشک بودن کامل بتن اطمینان حاصل کرد. البته منظور این است که عمق بتن کاملاً خشک باشد، وگرنه وجود کمی نم بر روی سطح بتن مشکلی ایجاد نمی‌کند.
  3. سوراخ کاری بتن: در این مرحله با استفاده از دستگاه دریل یا مغزه‌گیر بتن سوراخ می‌شود. البته ابعاد سوراخ باید از قبل محاسبه شوند. معمولاً اگر برای کاشت میلگرد از چسب استفاده شود، باید فضای موردنیاز برای چسب را نیز در نظر گرفت و از این رو سوراخی با قطری 4 تا 6 برابر قطر میلگرد ایجاد کرد.
  4. پاکسازی سوراخ: در این مرحله ابتدا با دستگاه‌های مخصوص مکش هوا، گرد و خاک‌ها از داخل سوراخ خارج شود و سپس با کمک فرچه‌های سیمی داخل سوراخ تمیز کاری انجام می‌شود. این کار تا پاکسازی کامل سوراخ تکرار خواهد شد.
  5. تزریق چسب: چسب‌های که به منظور کاشت میلگرد مورد استفاده قرار می‌گیرند، معمولاً از جنس رزین‌های اپوکسی دو جزیی انتخاب شود و با استفاده از تفنگ‌های مخصوصی به داخل سوراخ تزریق خواهند شد.
  6. کاشت میلگرد: در این مرحله بعد از پاکسازی میلگرد از گرد و خاک و آثار زنگ زدگی، آن را به آهستگی می چرخانند و با فشار ملایم در سوراخ فرو می‌کنیم تا کاملاً سطح آن با چسب آغشته شود.

برای اطلاع از قیمت میلگرد برندهای مختلف با شماره‌ی 34055-031 تماس بگیرید.

بشتر بخوانید: اصول استفاده از میلگرد در ساخت و ساز

 

ضوابط کاشت میلگرد 

انجام عملیات کاشت میلگرد نیاز به محاسبات فنی و مهندسی بسیار و در لحاظ قوانین دقیقی است که در صورت سهل انگاری سازه را با خطرات جدی مواجه خواهد کرد. در ادامه به برخی از این ضوابط اشاره خواهیم داشت:

  1. عمق سوراخ، قطر میلگرد، تعداد میلگرد، مقدار چسب مورد نیاز، فاصله‌ی بین هر میلگرد و … باید به صورت دقیق و مطابق با اصول مهندسی و ضوابط تعیین شده محاسبه شود.
  2. فاصله‌ی میان میلگردها باید حداقل از 5 برابر قطر میلگرد بیشتر در نظر گرفته شود.
  3. در صورتی که میلگرد به منظور امتداد ستون کاشته می‌شود، باید نسبت سطح مقطع آن به سطح مقطع ستون 0.8% تا 8% باشد.
  4. به منظور محافظت از میلگرد کاشته شده در برابر رطوبت و سایر عوامل محیطی باید از پوشش بتنی یا کاوری استفاده نمود.
  5. در عضوهای فشاری باید حداقل از 4 میلگرد به منظور کاشت داخل خاموت مستطیلی شکل استفاده شود.

مناسب‌ترین قیمت آنلاین میلگرد کارخانجات مختلف کشور را از طریق منوی قیمت میلگرد در سایت آرادآهن مشاهده نمایید.